top of page
Search

Techart Adapter Review - Autofocus met Manuele Objectieven (DUTCH)


Afgelopen paar weken had ik het genoegen de nieuwe Techart adapter voor de Sony E-mount te testen. Dit is een adapter die je handmatig laat scherpstellen met manuele lenzen. Toen ik dit een paar maanden geleden voor het eerst hoorde had ik zo mijn bedenkingen. Was dit niet gewoon een gimmick en zou dit echt goed werken? Ik ben altijd geïnteresseerd in nieuwe technologie dus ik heb deze adapter een tijdje geleden op Photokina al even kort getest. Ik was toen al verbaasd hoe goed dit werkte alhoewel hij toen nog wel verre van perfect was. Nu, een paar maanden later had ik de kans om een nieuwere versie van het product te proberen. Zoals de meeste van jullie weten ben ik vooral een landschapsfotograaf. Dit betekent dat vooral handmatig scherp stel met objectieven en dat autofocus mij eigenlijk vrij weinig uit maakt. Echter, toen mij werd gevraagd deze adapter te proberen met een Zeiss Distagon 1.4/35 ZM objectief zei ik geen nee. De Sony body met adapter en lens is zo'n compacte kit dat je hem overal makkelijk mee naartoe neemt. Dit is dan ook wat ik een paar keer heb gedaan en na een paar weekjes proberen kan ik zeggen dat ik zeer enthousiast ben over de resultaten. Het werkt simpelweg gewoon super! Even wat details:

Details:

- De adapter werkt als elke andere adapter op de Sony E-mount bodies. Je schroeft hem gewoon op de mount waarna je er een andere lens op schroeft.

- De adapter is standaard E-mount naar Leica-M vatting. Als je er andere vattingen op wil zetten kan je extra converters kopen voor rond de 70 euro per stuk. Techart heeft succesvolle AF-testen gedaan met de Leica R, ZEISS Contax/Yashica en Minolta MD objectieven.

- De adapter werkt alleen op de Sony bodies die 3rd party PDAF ondersteunen, dus de A7II, A7RII, Sony A6300 en A6500.

- Verbeterde close-up scherpstelling. Bijvoorbeeld: Met een Leica M 50mm kun je scherpstellen tot bijna 35cm in plaats van 70cm met AF. Als je de focus ring op 70mm zet zal de focusafstand zelfs nog kleiner worden.

- Werkt met AF-S en AF-C mode.

- Gezichtsherkenning werkt goed!

- Beeldstabilisatie wordt ondersteund.

- Uiteraard wordt er geen EXIF data doorgegeven aan de body want er zitten geen elektronische connecties op de manuele lenzen.

- Er zitten geen glaselementen in de adapter zodat je de volledige beeldkwaliteit van de lens behoud.

- Gewicht: 133g

Hoe werkt dit nou? De adapter verplaatst het focus punt door de lens naar voor en achter te bewegen. Normaliter zet je de focus ring op de lens op 'oneindig'. Als je heel dicht bij wil scherpstellen dan kan je focus ring op de lens ook wat dichter bij zetten, maar dit is in de meeste gevallen totaal niet nodig. Ik kan simpelweg zeggen dat dit systeem voor mij extreem goed werkte. Ik was er zeer onder de indruk van. De snelheid en precisie in normaal licht is extreem goed en deed niet onder voor andere auto-focus objectieven. Ik gebruikte de 35mm Zeiss Distagon 1.4/35 ZM (wat overigens een prachtig lensje is met hele mooie rendering en karakteristiek) en ik gebruikte hem eigenlijk bijna altijd wijd open op f/1.4. Het scherpstellen was altijd snel en accuraat en zelfs met weinig licht had dit systeem vrij weinig problemen. Ik moet wel zeggen dat ik de adapter alleen met de 35mm Zeiss Distagon 1.4/35 ZM heb getest. Ik weet niet of hij ook zal goed zal werken met andere objectieven dus daar kan ik weinig over zeggen. Bij het testen van de adapter gebruikte ik altijd AF-S met Flexibel Spot (M). Dit werkte perfect.

Ik heb de lens een dag meegenomen naar Amsterdam, naar een kerstmarkt voor wat fotografie met weinig licht en ik heb hem meegenomen naar Keulen waar ik een meet-up had met wat andere fotografen. Ik nam hem puur mee voor de lol en om gewoon wat rond te fotograferen om het systeem goed in de praktijk te testen. De adapter en 35mm Zeiss Distagon 1.4/35 ZM zaten op mijn Sony A7II. Het hele systeem weegt ook heel weinig en is zeer compact en ligt lekker in de hand. Het was echt een stuk kleiner dan een moderne 35mm f/1.4 lens (waarschijnlijk door de AF-motor). Het was een genot om deze kit overal mee naartoe te brengen en hij bleek perfect voor straatfotografie en portretten (toegegeven: beide niet mijn specialiteiten). Ik vond het vooral erg leuk om te gebruiken en ik zou deze adapter zeker aanbevelen voor mensen die nog (oude) objectieven hebben liggen.

Hier een aantal sample-foto's. 90% ervan zijn genomen met de lens wijd open op f/1.4. Alles is met autofocus geschoten.

Portrait of my little brother in Amsterdam. Check his website :)

Kerstmarkt waar je de mooie karakteristiek van de 35mm Zeiss Distagon 1.4/35 ZM kan zien. Een prachtige bokeh met een mooi verloop van het in-focus gedeelte naar het out-focus gedeelte. Geschoten wijd open op f/1.4.

Fotos van mij zelf in het grijze Nederlandse weer. Gefotografeerd door: Serena Ho

Prachtig licht in deze snelle portretten in de kerk van Keulen! Geschoten wijd open op f/1.4 met gezichtsherkenning. Eerst te zien is Dennis Oswald, een stormchaser uit Duitsland. Daarna Serena uit Australië, die momenteel de wereld rondreist.

Marco Rank die even wat stoom uit blaast.

Snel portret van Daniel Schumacher, een landschapsfotograaf uit Duitsland.