top of page
Search

[DUTCH] Een Dag Fotograferen Met De Xperia XZ


UEFA Champions League

Mijn vorige review van de Xperia Z5 van Sony is alweer bijna 8 maanden oud. Inmiddels ben ik alweer 2 telefoons verder en heb ik sinds een paar dagen de Xperia XZ (hier voor had ik de X). Toen ik de Xperia XZ ophaalde vroeg Sony Mobile mij of ik mee wilde naar de voetbalwedstrijd PSV - Rostov (UEFA Champions League) om de nieuwe Xperia XZ eens even aan de tand te voelen. Daar zei ik als voetbalfan natuurlijk geen nee tegen. Een leuke pot voetbal (achteraf gezien kijkende naar de uitslag niet zo ‘leuk’) en ook nog wat beelden schieten, daar zegt een voetbal liefhebbende fotograaf geen nee tegen. Ik ben dan wel een landschapsfotograaf, maar het fotograferen van op en rond een voetbalveld is zeer uitdagend, vooral door de lichtomstandigheden, en dan ook nog eens met een telefoon! Ik keek er dan ook erg naar uit om de Xperia XZ hier eens even goed te testen.

Eerste indrukken ten opzichte van zijn voorgangers

Even kort wat over de Xperia XZ: Wat voor mij nieuw was op de Xperia XZ was het handmatig aanpassen van de sluitertijd. Handig, zo kan ik spelen met licht. Wat vooral handig is is dat je ’s avonds een kortere sluitertijd kan instellen, waardoor de Xperia ZX dus voor een hogere ISO kiest. Hierdoor heb je wel wat meer ruis, maar zijn beelden met beweging in ieder geval niet onscherp! Een handige nieuwe optie dus. Ook kan je met langere sluitertijden mooie lichtstrepen maken (denk aan autolichten in het donker). De sluitertijd kan echter (nog) niet langer worden gemaakt dan 1 seconde. Verder is de telefoon ook weer waterdicht. Mijn Xperia Z5 was dit ook, maar de Xperia X (gewone versie) niet. De XZ dus weer wel. Ik heb mij laten vertellen dat je hem gerust onder de kraan kan houden (niet geprobeerd). Verder is het design weer iets gegaan richting de oude Z5, maar zonder de scherpe randjes. Het is eigenlijk het formaat van een Xperia Z5 met de smoothing in het design van de Xperia X. Ook merkte ik gelijk dat de telefoon weer sneller was. 23 Megapixel foto’s maken kan snel achter elkaar. Vooral de Z5 had hier nog moeite mee, maar we zijn ondertussen alweer een stuk verder zodat de telefoon weinig moeite meer lijkt te hebben met het snel opslaan van de 23mp bestanden. Wat ik wel jammer vond is dat de Xperia XZ nog steeds niet kan fotograferen in RAW. Dit heeft misschien te maken met de 23mp sensor. Het is waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat ook de Xperia telefoons dit kunnen.

Vroeg op

Dinsdag 6 December. Het beloofde die dag erg koud te worden. De nacht ervoor was het nog -8 graden Celsius. Voor de landschapsfotograaf levert dit in Nederland mooie plaatjes op door rijp op de planten en bomen. Het wit steekt vaak mooi af tegen de gekleurde luchten. Ik besloot die dag dan ook vroeg op te staan om ’s ochtends nog wat moois mee te pakken. Ook hier maakte ik wat foto’s met de Xperia XZ.

De ochtend van 6 December 2016 op de heide in Hilversum, foto met de Sony Xperia XZ

Het landschap was erg wit. Vrij uniek in Nederland. De wilde paarden leken er weinig problemen mee te hebben. De Xperia XZ rendert de kleuren en contrast in veel situaties prima. Ook zit de Auto White Balance 9 van de 10 keer gewoon goed. Ik heb de camerafunctie op de Xperia XZ daar dan ook meestal op staan. Het contrast van de foto’s van de Xperia XZ is vaak vrij hoog. Dat is in veel situaties mooi, maar het kan soms ook iets ‘te’ zijn. In deze foto’s wilde ik een wat dromerige sfeer creëren aangezien dat mooi bij de ochtend paste. Ik heb het contrast dan ook simpelweg iets verlaagd. Foto’s zijn iets ge-edit in Lightroom Mobile.

Op deze foto is de flare van de Xperia XZ goed te zien. De flare is bij het recht fotograferen in de zon nadrukkelijk aanwezig. Zo heeft iedere camera zijn eigen flare eigenschappen. Ik vind de flare van de Xperia XZ karakteristiek. Het heeft wel wat. Je kan er mee spelen en hem als sfeerbeeld gebruiken in je foto.

Met de 24mm lens van de Xperia XZ kan je behoorlijk dicht op objecten fotograferen waarbij je bijna een macrogevoel krijgt. Dit is een foto van een stukje mos met rijp. Te zien is dat de foto in het midden mooi scherp is, waarbij de ondergrond onscherp is door het vaste diafragma f/2.0 van de lens. Dit diafragma is overigens vast, dus niet te verstellen.

Aan detail geen gebrek. Bij goede lichtomstandigheden is er veel Detail in de foto’s te zien op volledige resolutie. Dit is een 23MP foto van blaadjes op de grond. Onderstaand is een crop van bovenstaande afbeelding:

Op naar Eindhoven

Na een mooie ochtend fotograferen was het tijd om richting Eindhoven te gaan. Omdat ik er ver van te voren aanwezig was kon ik ook nog wat avondfoto’s in de buurt van het stadion maken.

ISO 400, uit de hand met een sluitertijd van 1/25 (auto)

Bij het ’s avonds fotograferen heb je vaak te maken van grote contrasten door felle belichting in combinatie met donkere delen van bijvoorbeeld straten. Het dynamisch bereik in combinatie met handmatig de belichting in stellen werkt goed bij de Xperia XZ. Ze kon ik door onderbelichting vrijwel alles vast leggen in dit beeld, zowel rechts in de winkel als links de straat. Ook is de neonverlichting van de MediaMarkt niet overbelicht.

Ook hier is dat goed te zien. De foto is gemaakt vanuit een tunnel waarbij ook de neon verlichting er prima uit komt op de foto. De foto is goed in balans. Deze is tevens geschoten met een ISO van 400. Op kleiner formaat is er zeer weinig ruis te zien.

Winkelcentrum binnen waarbij ook alles mooi in balans is. Ook de auto white balance hield goed stand hier, waardoor de kleuren er gewoon goed uit zien.

De Wedstrijd

Na de Xperia XZ kort getest te hebben in de omgeving van het PSV stadion was het tijd voor de wedstrijd (PSV - Rostov) en de vooractiviteiten. Ik was uitgenodigd voor de ‘Photography Experience’. De hele ‘experience’ is niet alleen kijken naar de wedstrijd, maar ook vooraf fotograferen bij aankomst van de spelersbus, fotograferen langs de lijn tijdens de warming up en UEFA Champions League ceremonie, en toegang tot de ‘Champions Club’ (een soort van VIP lounge). De eerste activiteit was het aankomen van de spelersbus en tevens het gene waar menig camera het erg lastig heeft. Het is er namelijk erg donker dus zeker voor telefoons erg lastig.

aankomst bus Rostov, ISO 2500, 1/60s sluitertijd

aankomst bus PSV, ISO 3200, 1/60 sluitertijd.

De foto’s zijn uiteraard niet van hoogwaardige kwaliteit, maar er zit toch nog vrij veel detail in als je naar de instellingen kijkt. ISO 2500/3200 is voor een telefoon extreem. De hoge ISO performance is voor een telefoon dan ook gewoon goed te noemen. Let ook op de sluitertijd die bij beide foto’s 1/60s is. Deze had ik zo ingesteld zodat weinig beweging onscherpte kreeg bij het lopen van de spelers. Als ik dit niet had gedaan had de telefoon een lagere ISO gekozen met een langere sluitertijd (waarschijnlijk rond de 1/15s). Mijn shots waren er dan veel minder goed uit gekomen. Ik heb hier dus gebruik gemaakt van de ‘nieuwe’ functie van de Xperia XZ waarbij je de sluitertijd handmatig kunt in stellen.

Na het fotograferen van de spelersbus en een hapje eten was het tijd om richting het veld te gaan. Eenmaal langs de lijn was er de mogelijkheid wat van de warming up te fotograferen. Helaas kon ik niet heel dicht bij de spelers komen waardoor close ups lastig waren.

Inschieten van de keeper.

Langs de lijn gebruikte ik telkens een vaste sluitertijd van 1/60s zodat ik er zeker van was dat er niet heel veel bewegingsonscherpte voor kwam in mijn foto’s. Let goed op de bal bij de keeper. Deze is uiteraard nog steeds onscherp bij een sluitertijd van 1/60s, maar dit is niet storend want dit laat goed de snelheid van het schot zien.

Ook hier geeft de sluitertijd van 1/60s juist een mooi effect van beweging. Let vooral op de hand en het hoofd die mooi scherp zijn, waarbij de voet en de bal een mooi bewegingseffect geven. Dit is met het instellen van de sluitertijd dus goed te realiseren.

Hans, een winnaar van de Sony Photography Experience mocht ook langs de lijn staan fotograferen.

Dit is een flink ingezoomd (digitaal) shot van de spelersgroep van PSV die de bal rond tikt tijdens de warming up. Dit zit er op een kleiner formaat nog goed uit waarbij de spelers goed herkenbaar zijn. Ik stond behoorlijk ver weg, wat te zien is op de vorige foto (de foto met Hans) waarbij je de groep links op een afstand ziet staan.

Na de warming up lopen de spelers terug de kleedkamer in met Luuk de Jong als laatste, waarna de openingsceremonie van wedstrijd start.

Mooie sfeer in het stadion waarbij ook hier de kortere sluitertijd weer een mooi beeld geeft bij de bewegende vlaggen.

UEFA Champions League ceremonie waarbij ik het beeld handmatig erg heb onderbelicht (ca -2 EV) om zo de prachtige sfeer in het stadion goed mee te pakken.

Spelers opkomst, Links: Rostov, rechts: PSV

Actieshot van het teruggooien van de jasjes voor het beginnen van de wedstrijd.

Al met al vrij veel foto’s kunnen maken voordat de wedstrijd begon en de Xperia XZ even goed kunnen testen. Wat ik vooral merkte was dat de handmatige sluitertijd erg handig was. Ook belichtte ik de meeste foto’s handmatig ietsje onder met -0.7 EV. Dit omdat de lampen vrij fel waren en anders het veld misschien net wat overbelicht was. Met -0.7 EV kreeg ik eigenlijk bij bijna alle omstandigheden een goed plaatje. Door de goede belichting op het veld heeft de Xperia XZ de foto’s ook allemaal prima weten te maken op lagere ISO. De ISO varieerde van 40 tot 200 met allemaal een sluitertijd van 1/60s. Ook heb ik bijna geen editing gedaan op de bovenstaande shots. Bij de meestel foto’s is de foto recht gezet en zo nu en dan een crop toegepast. De kleuren zijn zoals de Xperia XZ ze aflevert, en dat is erg goed te noemen bij deze omstandigheden.

Tijdens de wedstrijd heb ik bijna geen foto’s meer gemaakt omdat deze toch vrijwel allemaal hetzelfde zouden zijn vanaf de plek waar ik zat. Ik heb (geprobeerd) te genieten van de sfeer de wedstrijd, die helaas in 0-0 eindigde. Ondanks het resultaat en de matige wedstrijd was de gehele ervaring van de Photography Experience van Sony Xperia erg leuk!

Uitzicht tijdens de wedstrijd met hoofdsponsor Sony Xperia op de boarding.

UEFA Champions League Tickets PSV - Rostov, door Sony Xperia.

bottom of page