top of page
Search

Schladming-Dachstein Oostenrijk (Dutch)


Attentie: Dit artikel bevat jammer genoeg geen foto’s gemaakt met mijn Sony gear. Dit omdat deze helaas is gestolen op de terugreis, inclusief geheugenkaartjes. Vandaar dat dit artikel is voorzien van foto’s gemaakt met mijn Sony Xperia XZ telefoon.

Afgelopen 6-11 Juli ben ik een paar dagen in Oostenrijk geweest om het gebied Schladming-Dachstein te verkennen. Dit gebied is in de winter een extreem populair skigebied, maar ook in de zomer is er veel te beleven. Vooral de prachtige natuur, mooie bergen en het aangename klimaat maken het een perfecte locatie voor vooral outdoor activities als hiken, en in mijn geval ook veel fotograferen. Deze trip was op uitnodiging van het Oostenrijks-Toeristenbureau en de regio Schladming-Dachstein die de volledige reis en het schema hadden georganiseerd. Ik ben zelf vrij vaak in de Italiaanse Alpen geweest, met name de Dolomieten. In dit Oostenrijkse gebied was ik echter nog nooit geweest.

’s ochtends vroeg 6 Juli vliegen we met 6 man richting Salzburg. Het gaat gelijk een lange dag worden, waarbij we na onze vlucht een stuk zullen gaan hiken om diezelfde avond nog in een berg hut te gaan slapen op redelijke hoogte. Tijdens de vlucht naar Salzburg is al gelijk duidelijk dat het Oostenrijkse berglandschap voor prachtige beelden en wandelingen gaat zorgen. Van uit het kleine vliegtuigje vliegen we tussen prachtige bergtoppen en meren waarna we op het kleine vliegveld van Salzburg landen. Het klimaat is zeer aangenaam, met een ruime 25 graden met zon. Ook op weg van het vliegveld naar ons hotel passeren we prachtige bergtoppen en valleien. Je vergeet eigenlijk gelijk dat je al vanaf 4 uur ’s ochtends op bent. De benen beginnen al te tintelen om de bergen in te wandelen.

Na een snelle drop-off van onze koffers bij hotel TUI Blue Pulse in Schladming (waar wij op dag 2 zullen over nachten) gaan we direct de bergen in. Vandaag hiken we vanaf te Styrian Bodensee in een uurtje of anderhalf naar de Hans Wödl Hütte. Een zeer aangename hike waarbij we geleidelijk aan omhoog lopen. Onderweg komen we verschillende watervallen tegen en het uitzicht is prachtig. Vooral ’s zomers is het overal kleurrijk met veel verschillende planten en bloemen. De berghut zelf ligt op een prachtige locatie tussen een aantal hoge bergtoppen en watervallen.

Schladming-Dachstein Oostenrijk door Albert Dros

Uitzicht vanaf het terras van de Hans Wödl Hütte.

De Hans Wödl Hütte zelf is een prachtige klassieke berghut waar je in een slaapzaal of een 2-persoons kamer kan slapen. Ik stelde me van zo’n berghut een hele primitieve ervaring voor, maar dit is zeker niet het geval. De hut heeft moderne toiletten en zelfs een douche. Ook kan je er lekker eten en is er (vriendelijk) personeel aanwezig. Ook is de hut gewoon verwarmd zodat je ’s nachts geen kou hoeft te lijden.

Na een prima nacht slaap en een goed ontbijt hiken we vanaf de hut een paar uur omhoog. Je komt hier een aantal prachtige meren en watervallen tegen. Ook ’s zomers ligt er hier op grotere hoogte zelfs sneeuw. Je merkt het ook aan de kou en wind die strenger wordt hoe hoger we komen.

Vanaf de Hans Wödl Hütte lopen we een paar uur omhoog

Hoe hoger we komen, hoe mooier uit uitzicht. Ook ligt er op hoogte sneeuw

Rond de middag ontbijten we met een lunchpakket op de berg en keren we om. De hike helemaal naar beneden duurt een paar uur waarna overnachten in het mooie TUI Blue Pulse hotel.

Hier konden we mooi even bij komen van al het wandelen van de afgelopen 2 dagen. Voorzien van een Spa, mooi terras, lekker eten en vooral vriendelijk personeel was dit hotel zeer aangenaam om te verblijven. Het hotel ligt direct aan de piste (perfecte wintersport locatie) en zeer centraal in Schladming.

Buitenterras van hotel TUI Blue Pulse met uitzicht op Schladming en de omliggende bergen

De volgende dag heeft weer een strakke planning. We ontbijten aan de voet van de Dachstein Gletsjer op de Walcheralm Hutte met een lekker kaasontbijt en een restaurant direct tussen de koeien waarna we na een korte hike te lift nemen naar de top van de Gletsjer op 2700 meter hoogte.

Dit is even compleet anders dan gister. Doordat we veel hoger zitten is het hier vrij koud en winderig. Ook ligt er hier het hele jaar door sneeuw waar door je ook in de zomer kan skiën of snowboarden. Voor ons stond er vandaag wederom een wandeling op het programma. Vanaf de top van de Dachstein gletsjer hiken wij gedurende een uurtje of 4 naar het Guttenberghaus, een hut iets lager gelegen rond de 2100 meter. Maar niet voordat de ‘trap naar het niets’ bezoeken. Dit is een hangbrug met een trap op extreme hoogte met prachtige uitzichten. Check mijn Facebook Live video hier onder:

Vervolgens hiken we door sneeuw en ruige rotsen rustig naar beneden. Het is een spectaculaire hike waarbij je echt het ruige Oostenrijkse landschap ziet. Vooral in het begin op hoogte is er weinig groen, sneeuw/ijs gebieden en veel rots. Het geeft een mooi contrast met de wandeling van de dag er voor.

Ook de weersomstandigheden veranderen hier om de minuut. Zo zit je de ene minuut in een wolk en zie je niks, even wachten en het uitzicht is weer compleet anders. Ook moet je in de bergen goed voorbereid zijn op regen en onweer. Zo werden wij tijdens onze wandeling getroffen door een flinke hoosbui die gelukkig kort daarop weer werd vervolgd door een lekker zonnetje waardoor al onze spullen weer snel droog waren.

Laatste stukje hiken voordat we aankomen bij het Guttenberghaus.

Na een paar uur hiken komen we aan in het Guttenberghaus. Deze prachtige berghut is wederom van alle gemakken voorzien. Je kan er zelfs een ‘slaapzak’ huren, wat eigenlijk gewoon een heel dun laken is in de vorm van een slaapzak. De hut is namelijk gewoon goed verwarmd waardoor je ’s nachts geen kou hoeft te leiden. Vergeet niet je oordoppen mee te nemen, want de hut is zeer gehorig! Ook in deze hut is er goed eten aanwezig. Onder het genot van een Radler blikken we terug op de mooie wandeling. Het leven in de bergen en het verblijven in de hutten is zeer rustgevend.

Na een prima nacht rust is het tijd om naar beneden te wandelen. Het is een raar gevoel dat we nu nog op 2000m van een Oostenrijkse berg staan, en later die avond terug in Nederland zijn. De wandeling brengt ons in een periode van 2 uur 1000 meter naar beneden. Een vrij fixe daling die de knieën en kuiten goed belast. Deze wandeling is werkelijk prachtig voor fotograferen. Blijvend achteromkijkend zie ik de fotogenieke bergtoppen met de mooie roze bloemen op de voorgrond die in de zomer vol in bloei staan. Ik was dan ook zelf veruit het traagst van de groep doordat ik steeds moest stoppen om te fotograferen. Dit was geen probleem. Ieder liep lekker zijn eigen tempo. De groep klikte verder prima. Iedereen had dezelfde passie maar deed ook z’n eigen ding. Er werd constant gezocht voor mooie plekken, composities, droneshots, etc.

Voordat we naar het vliegveld gaan om terug te keren naar Nederland staat er nog 1 activiteit op het programma in Schladming: Go-Karten! Na een lekkere lunch in de Hochwurzenhütte racen we met Go-karts naar beneden. Op het eerste gezicht lijkt dit allemaal vrij ‘kinderachtig’ maar eenmaal in de karts bleek dit wel anders. Niet remmen en door de bochten driften bleek erg leuk. Er ontstond uiteraard direct extreme competitie en iedereen wilde zo snel mogelijk het parcours door wat voor leuke taferelen zorgde. Gelukkig kwam iedereen zonder kleerscheuren beneden! Dit karten was zo leuk dat iedereen eigenlijk nog een paar keer wilde. Helaas was dit door tijdgebrek niet mogelijk, maar deze activiteit is zeer aan te raden, ook voor volwassenen.

De 3 en een halve dag in Oostenrijk waren eigenlijk extreem snel om. Ondanks de korte duur heb ik toch het gevoel erg veel gezien te hebben en dit snakt zeker naar meer. Ook de samengestelde groep door Wesley Glasmacher (www.wesinthewild.com) was leuk. Het samen doorbrengen in berghutten creëert toch een soort van band. Iedereen kon het goed met elkaar vinden en het was dan ook erg gezellig. Iedereen had dezelfde passie waarbij het hiken en fotograferen voorop stond. Het Schladming-Dachstein gebied is daar dan ook perfect voor. Ik kom hier zeker op korte termijn weer terug en ken het iedereen zeer aanraden, zowel in de zomer (hiken en fotograferen) als in de winter (geweldig skigebied).

bottom of page